Vilunki Hietala does Australia pt. 1

Julkaistu: 31.01. klo 17:17

3Tsiigaa Villen video “Zigs” HD:na ja/tai HTML5:na (iPhone, iPad jne) Vimeossa

Viimeiset 18 kuukautta on menny tosi vauhdilla. Puolitoista vuotta sitten olin vielä koulussa, asuin Jyväskylässä ja olin lähdössä Itävaltaan vaihtoon. 10kk opiskelua, lumilautailua, skeittausta ja hassuttelua. Sitten tuli Gioasteka, 4 päivän freeridetapahtuma Sveitsin vuoristoitilla teillä. En edes tiennyt mitä freeridessä tapahtuu, tai olenko tervetullut. Tiesin vain että 120 sveitsin frangilla pääsee skeittaamaan mäkeä koko viikonlopuksi. Paras viikonloppu ikinä.

Torstai-iltapäivänä kello 13:00 en tuntenut ketään 120 laskijasta ja koko organisaatioväestä. Sunnuntai-iltana vaihtelin puhelinnumeroja parhaiden kavereiden kanssa ja facebookiin ilmestyi loistotyyppejä varmaankin 8 eri maasta. Sitten mentiinkin ympäri eurooppaa kaiken maailman tapahtumissa ja kavereiden kämpillä. Reissun parasta antia oli Icone Skateboardsin jäbät joihin tutustuin luokkakaverin kautta. Pieni lonkkaripaja jonka pihalla grillailtiin monet pihvit ja kaljat.

10kk stintin jälkeen oli 3 viikon pitstop suomessa. Påminnen sadekisat nyrjähtäneellä nilkalla. Yllätyin kovasti. En olis pärjännyt edes ehjällä nilkalla. Pulla-auto liikkui ma-pe ja viikonloput skeitattiin. Messilä Outlaw. Suomen järjestäytyneen rikollisuuden hienoin saavutus. Jatkot Aapon penthousen uima-altaalla Sheriffiä siemaillen.

Eurotourille halusin alunperin jonkun kaveriksi. Sainkin Juhon puhuttua ympäri pienen jahkailun jälkeen. Sitten ideointi foorumilla lähti rullaamaan. Lopulta IGSA-rankingeissa komeili lähes 10 suomalaista ja euromäkiä kävi Etelä-RRRRanskan Chuyerissä hinkkaamassa myös Joonas “Olarin Dalua” Okkonen ja Roosa “XXXXL-nahkat” Koskivaara. Ihan mielettömän siisti fiilis päästä pelipaikoille Suomen MAAJOUKKUEEN kanssa Helmetoria huudellen, sen sijaan että yksinäisenä sutena etsii kavereita joka tapahtumasta. Suomen päässä poromiehet hoitelee Redneckracea ja lappireissuja tiukalla asenteella.

Kesän jälkeen koitti paluu arkeen. Isot mäet on skeitattu ja opintotuet ryypätty. Sateisena iltana päässä kaikuu Kozakovin kaljateltassa Danille huudellut lauseet: “If you can come to skate in Finland, I wanna go to skate Australia!” Mielessä pyörii toissatalven parhaat palat kun -23 pakkasella auto ei lähdekään käyntiin puolen tunnin lapioinnin jälkeen. 15-vuotiaana sain mopoon bensarahat faijan hallilla muuttolaatikoita pesemällä. 23-vuotiaana opiskelen Logistiikkaa vaikka rekat ei oo kiinnostanu ikinä.

Vitut. Jotain muuta välillä. Volvosta saa muutaman tonnin. Skeitin ja läppärin lisäks muun roinan voi heittää kaatopaikalle. Puhelu Kiitolinjalle, parin viikon päästä olen terminaalin pihassa vääntämässä rekan rattia tasan 3kk työsopimus takataskussa. Sen jälkeen kutsuu Helsinki-Vantaa. Australiaan. Pelkkä menolippu. Repullinen vaatteita ja Skeitti.

Perthissä oltu nyt melkein kuukauden päivät. Hillittömällä munkilla Euroopan reissulla tapaamista ausseista yks, Lachlan Carey, asuu Perthissä ja sain ilmaisen huoneen koska Lachien kämppis on kaivoksella työharjottelussa takomassa rahaa. Lachien ja mun harmiksi jäbä rikkoi polven syntymäpäivänään just ennenkuin pääsin väärinpäinmaahan. Eikä ees skeitillä vaan wakeboardilla. No jos polvivammasta täytyy jotain hyvää kaivaa niin ei paskalla polvella töitä voi tehdä, joten molemmilla on huomenna vapaapäivä. Ja ylihuomenna. Ekat päivät meni vähän peukaloita pyöritellessä. Piti saada simkortti. Ja kypärä. Ja skate tooli. Ja sata muuta asiaa. Enkä tunne ketään.

Vaikkei Lachie pysty skeittaamaan, se tuntee kaikki skeittarit lähimaastosta ja äkkiä olenkin ihan uusien tuttujen kanssa Perthin mäkiä koeajamassa. Muutamat sessarit takana ja aussikavereiden määrä on moninkertaistunut. Länsi-Australian mäkimiehet on melkein poikkeuksetta tosi nuoria. Lachie ja muutama muu kova rullaaja on yli 20-vuotiaita. (ärsyttäviä) Teinejä on ihan mieletön määrä. Länsi-Australian mäet on nopeita sweepereitä täynnä. Mulla ei oo nahkoja. Mulla on tosi lyhyt ja korkee topmountti. Uus kypärä ei oo vielä tullu.

Teksti ja video: Ville Hietala

Jaa ja nauti:
 • Print
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • email
 • Live
 • MySpace
 • Netvibes
 • PDF
 • RSS
 • StumbleUpon
 • Twitter
Tags: